Filosofie van de oude wereld

Fasen en scholen in de filosofie van het oude Griekenland

Het derde grote centrum van de filosofie in de antieke wereld was het oude Griekenland, dat de bakermat werd van veel van de meest ontwikkelde en meest verbreide cultuur daarna. De oude Griekse filosofie, evenals vele andere vormen van cultuur, en de eerste historische periode van vorming van de Europese beschaving wordt ook wel antiek genoemd (lat. antiquus – oud, oud).

De filosofie van het oude Griekenland en Rome (antieke filosofie) doorliep in haar ontwikkeling vier hoofdfasen:

democratisch (of pre-Socratisch) – 7e-5e eeuw v.Chr;
klassiek (Socratisch) – midden vijfde tot eind vierde eeuw v. Chr;
Hellenistisch – einde van de vierde tot de tweede eeuw v. Chr;
Romeins – I eeuw v. Chr. tot V eeuw n. Chr.
De indeling in perioden in de geschiedenis van de filosofie is tamelijk conventioneel (soms valt zij niet samen met algemene historische perioden van maatschappelijke ontwikkeling), maar zij is gerechtvaardigd omdat elk van deze perioden zijn eigen onderscheidende kenmerken heeft.

De eerste van vandaag bekende systemen van dit soort begonnen te verschijnen in VII-VI eeuwen v. Chr. Deze tijd wordt beschouwd als een beginpunt in de geschiedenis van de Europese filosofie.

De Miletiaanse school
De Miletiaanse School (VII-Ve eeuw v. Chr.) is de oudste filosofische school. De oprichters waren:

Thales – astronoom, politicus, hij zorgde voor een omwenteling in de wereldbeschouwing, omdat hij een idee van substantie opperde – primaire basis van alle dingen, alle variëteit in één wezen veralgemeend en het begin van alle dingen in water gevonden had;
Anaximenes – stelde lucht voor als de oorsprong van alle dingen, en zag daarin de oneindigheid en het gemak van de veranderlijkheid der dingen;
Anaximander – stelde als eerste het oorspronkelijke idee van oneindigheid van werelden voor, voor de primaire oorzaak der dingen aanvaardde hij apeiron (onbepaalde en grenzeloze substantie), waarvan delen veranderen, maar het geheel onveranderd blijft.
Miletus legde met zijn opvattingen de grondslag voor de filosofische benadering van de oorsprong der dingen: het idee van de substantie, d.w.z. het grondbeginsel, de essentie van alle dingen en verschijnselen in het heelal.

De filosofen van de Miletiaanse school: Thales, Anaximander en Anaximenes.
School van Pythagoras
Pythagoras (6e eeuw v. Chr.) hield zich ook bezig met het probleem: “Waarvan is alles?”, maar hij loste het anders op dan de Miletianen deden. “Alles is een nummer,” was zijn antwoord. Hij organiseerde een school met ook vrouwen.

De Pythagoreeërs zagen in getallen..:

de eigenschappen en relaties die inherent zijn aan verschillende harmonieuze combinaties van dingen;
verklaringen van de verborgen betekenissen van fenomenen, natuurwetten.
Pythagoras was succesvol in het ontwikkelen van verschillende soorten wiskundige bewijzen, en dit droeg bij tot de ontwikkeling van de principes van een exacte rationele manier van denken.

Het is belangrijk op te merken dat de Pythagoreeërs veel succes hadden met hun zoektocht naar harmonie, een verbazingwekkend mooie kwantitatieve samenhang, die alle dingen doordringt, vooral de verschijnselen van de Kosmos.

Pythagoras had het idee van de reïncarnatie van zielen, hij geloofde dat de ziel onsterfelijk is.

Aelean school
Vertegenwoordigers van de Aeleese school: Xenophanes, Parmenides, Zeno Xenophanes van Kolophon (ca 565-473 v.C.) – filosoof en dichter, hij verwoordde zijn leer in verzen:

hij was tegen antropomorfe elementen in de religie;
spotte met de goden in menselijke vorm;
geselde de dichters die menselijke verlangens en zonden aan de goden toeschreven;
…dat God niet was zoals stervelingen in lichaam of geest..;
…leidde de monotheïsten en de sceptici..;
een verdeling van soorten kennis gerealiseerd.
Parmenides (eind VII-VI eeuw v. Chr.) – filosoof, politicus, centrale vertegenwoordiger van de Aeleische School:

onderscheid maakte tussen waarheid en mening;
Het centrale idee is het bestaan, de relatie tussen denken en zijn;
Volgens hem is en kan er geen lege ruimte en tijd zijn buiten het veranderend wezen;
wezen als verstoken van variabiliteit en veelheid;
Zijn is, niet zijn is niet.
Zeno Aeleian (ca. 490-430 v. Chr.) – filosoof, politicus, geliefd leerling en volgeling van Parmenides:

was zijn hele leven een strijd voor waarheid en gerechtigheid;
Hij ontwikkelde de logica als een dialectiek.
School van Socrates
Socrates (469-399 v. Chr.) schreef niets, hij was een wijsgeer die dicht bij de mensen stond, op straat en pleinen filosofeerde, overal filosofische disputen uitvocht: hij staat bij ons bekend als een van de vaders van de dialectiek in de zin van waarheidsvinding door middel van discussies en disputen; hij ontwikkelde rationele beginselen van ethiek, waarbij hij stelde dat deugd voortkomt uit kennis en dat een mens die weet wat goed is, niet verkeerd zal handelen.

De vertegenwoordigers van de natuurfilosofie
Het is bekend dat de eerste Griekse filosofen Thales, Anaximander, Anaximenes, Pythagoras, Xenophanes, Heraclitus waren, wier leven en werk in de 6e eeuw v. Chr. valt.